Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Αναζήτηση του Εικονικού Κήπου, εισήγηση: M.Σαντοριναίος, Α. Σπυροπούλου

Oμιλίες
25 Aug 2018 _ 25 Aug 2018

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, 21.00

Συκιά
Ο Μάνθος Σαντοριναίος με αφορμή το έργο που παρουσίασε στο φετινό ΚΟΙΝΩΝΟ «Φροντίζω τον κήπο μου. Ημερολόγιο πολιτικών σκέψεων ή αλλιώς η ΕΔΕΜ σήμερα» μιλάει για τη σχέση του πραγματικού και του εικονικού μέσα από τις εμπειρίες που βιώνει καθημερινά από τον κήπο του.

Ο κήπος είναι σαν μια βιβλιοθήκη, που σου προσφέρει τη γνώση και την έμπνευση τη στιγμή που τον φροντίζεις. Είναι ένας παράλληλος κόσμος με πολλαπλά σύμπαντα που έχει μια έντονη ζωή, ίδια με την δικιά σου. Πως θα έπρεπε να είναι η εικονική αναπαράσταση του;

Μια σύντομη συζήτηση που επιχειρεί τον συσχετισμό αντιλήψεων για τον κήπο που απαντά σε διαφορετικά λογοτεχνικά/καλλιτεχνικά ρεύματα και την πολιτισμική συνείδηση της εποχής, από τον διαφωτισμό στον μοντερνισμό. Σε αυτή την επιλεκτική διαδρομή σε μεταφορικές εικόνες κήπων στη λογοτεχνία, διερευνάται αφενός ο συμβολικός χαρακτήρας του "κήπου" και αφετέρου ο ιστορικός αναπροσδιορισμός του "υποκειμένου" και ευρύτερα του πολιτισμού την εποχή της νεωτερικότητας.

Μάνθος Σαντοριναίος (Καλλιτέχνης – ερευνητής)
Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού «Τέχνη, Εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» ΑΣΚΤ Πανεπιστήμιο PARIS 8.

Αγγελική Σπυροπούλου
Αναπλ. Καθηγήτρια Παν. Πελοποννήσου


Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΚΙΝΟΝΟ είναι ελεύθερη

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ