ΚΟΙΝΩΝΩ στην ΤΗΝΟ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ (Residency)
ΤΕΣΣΕΡΑ (συν ένα) ΣΤΟΙΧΕΙΑ


προθεσμία υποβολής μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης στο νησί της Τήνου το Κοινωνώ εισάγει φέτος το θεματικό κύκλο Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία, ο οποίος θα διαρκέσει έναv ολόκληρο χρόνο, έως το φθινόπωρο του 2020.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, αέρας, φωτιά) - συν ένα, το στοιχείο του χρόνου ως εναλλαγή των φυσικών εποχών και από την άλλη ως την εποχή της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο – προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών στο διττό αυτό πέρασμα του χρόνου και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου. Η θεματική Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία είναι μια πρόταση που επιχειρεί να εντάξει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας για το χώρο, το χρόνο, τις εποχές, την ύλη, την ενέργεια, τη φύση, την παράδοση και τις διάφορες κοινωνικές εκφάνσεις τους, θέτοντας το ζήτημα της επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

Για την υλοποίηση του ετήσιου θεματικού κύκλου το Κοινωνώ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στο δημιουργικό κόσμο των πολιτιστικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών πεδίων, που φέρει τη διάθεση του "κοινωνείν", ώστε να διαμορφώθουν προτάσεις / έργα επιλέγοντας μία από τις τέσσερις ακόλουθες θεματικές:
Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο),οι οποίες θα υλοποιηθούν (μέσω φιλοξενίας-residency) και θα παρουσιαστούν αντίστοιχα κατά τους μήνες: Ιανουάριος, Απρίλιος, Αύγουστος, Οκτώβριος του 2020 σε διαφορετικές τοποθεσίες και κτήρια σε όλη την Τήνο.

Καλούμε τους συμμετέχοντες να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στο νησί, να δουλέψουν με την φυσική ύλη σε τέσσερις εποχές του χρόνου, να εμπλακούν με τον τόπο και με τους άλλους συμμετέχοντες, να προβληματισθούν πάνω σε νέες πρακτικές της σύγχρονης τέχνης, επίκαιρα οικολογικά, κοινωνικά θέματα, ζητήματα πολιτισμού και τοπικότητας, και να δημιουργήσουν-συνδιαμορφώσουν  έργο σε ένα μη αστικό περιβάλλον.

Στόχος αυτού του θεματικού κύκλου είναι μέσα από τις ξεχωριστές περιόδους φιλοξενίας (residencies) να δημιουργηθούν πρωτότυπα έργα -καλλιτεχνικές παραγωγές τα οποία θα παρουσιάζονται καθόλη την διάρκεια του χρόνου σε επιλεγμένες  φυσικές τοποθεσίες και ιστορικά κτήρια, έως τον Οκτώβριο του 2020 οπότε και θα ολοκληρωθεί.

Η επιλογή των έργων/συμμετεχόντων θα γίνει απο τον δημιουργό και καλλιτεχνικό διευθυντή του Κοινωνώ, Χρήστο Αρτέμη καθώς και απο μια πολυμελή ομάδα συντελεστών που θα συγκροτηθεί με γνώμονα την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών παραγωγών.

Oι συμμετέχοντες προσκαλούνται να αναπτύξουν μεταξύ τους συνέργειες αλλά και να ανοιχθούν προς νέες προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα εν εξελίξει site-specific, συλλογικό, θεωρητικό και απτό έργο, με τη ματιά στραμμένη στο φυσικό περιβάλλον της Τήνου, τα πολιτιστικά στοιχεία και τον τόπο και από την άλλη να δημιουργήσουν οργανικούς χώρους και κοινότητες συνέργιας, σε μια συγχρονία με την εποχή του χρόνου και τα απτά υλικά του τοπίου.


Ποιοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή:Εικαστικοί, επιμελητές / θεωρητικοί, (ατομικά ή σε ομάδες) χορογράφοι,-χορευτές,  σκηνοθέτες - ηθοποιοί, μουσικοί-συνθέτες, φωτογράφοι, designers, bloggers, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί, ερευνητές, λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, ακαδημαϊκοί,  εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντολόγοι, περιπατητές, τοπικοί σύλλογοι, ακτιβιστές, συντεχνίες οργανισμοί/φορείς/ομάδες με πολιτιστική και οικολογική ευαισθησία που έχουν την διάθεση της επιτόπιας δημιουργίας και της συνεργατικότητας με τον τόπο.


Κατηγορίες ανα θεματική:
Workshops (υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μαθητών από σχολεία της Τήνου)


Δηλώσεις συμμετοχήςΚάθε πρόταση να απευθύνεται σε μία από τις θεματικές του κύκλου: Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο


Για το Κοινωνώ η συνεργασία είτε μεταξύ των συμμετεχόντων από διαφορετικά πεδία είτε μεταξύ των κάτοικων ή τοπικών συλλόγων είναι πολύ σημαντική και ενθαρρύνεται.


Χρήσιμες πληροφορίες - Τι προσφέρουμε
Στο τέλος του Οκτωβρίου 2020 θα γίνει η παρουσίαση-ξενάγηση όλων των έργων από τους ίδιους τους δημιουργούς που συμμετείχαν σε όλες τις ενότητες, σε όλες τις περιοχές που υλοποιήθηκαν τα έργα.


Υπο την Αιγίδα:

Συνδιοργάνωση:

Με την Υποστήριξη:

Με τη συνεργασία:

Με την ευγενική χορηγία